Segítség (anyáknak)

Ki segíthet leküzdeni a betegséget?

A szülés utáni depresszió egyes anyukáknál pár nap alatt csillapodik, tünetei enyhülnek. Akkor érdemes szakemberhez fordulni, mikor a tünetek felerősödtek, súlyosak és már megnehezítik a mindennapi teendők ellátását, vagy a gyermek nevelését. Ilyen esetben keressünk fel egy pszichológust vagy pszichiátert, és konzultáljuk meg vele a helyzetet.

Az orvos alapos kikérdezést követően olyan célzott kérdéseket tesz fel, melyek alapján nagy biztonsággal megállapíthatja, hogy fennáll-e a depresszió lehetősége.

Ezek a következők lehetnek:

  • Az elmúlt egy hónapban gyakran érezte-e azt, hogy hangulata nyomott, depressziós, előfordult-e, hogy reménytelennek érezte a helyzetét?
  • Az elmúlt egy hónapban észrevette-e magán, hogy elveszítette az érdeklődését és örömét bizonyos dolgok iránt?
  • Az elmúlt egy hónapban gyakran érezte-e idegesnek, szorongónak, feszültnek magát?
  • Az elmúlt egy hónapban érezte-e azt, hogy nem tud uralkodni az aggodalmain és félelmein?

Fontos, hogy az orvos őszinte válaszokat kapjon a fenti kérdésekre, a valós helyzet elhallgatása vagy szépítése ugyanis tévútra viheti a diagnózist.

További hiteles információkat itt olvashatszIntima.hu

Gyógyszerszedés mellett biztonságos szoptatni?

Az anya által szedett gyógyszerek többsége megjelenhet az anyatejben is. Éppen emiatt kevésbé javasolt szoptatás mellett gyógyszert szedni, mert kóros elváltozásokat okozhat és ez jelentős mértékben árthat a fejlődő idegrendszerű csecsemőnek, babának. Alapvetően az édesanya állapota határozza meg, hogy folytatható-e a szoptatás, vagy sem. Amennyiben szükséges az adott gyógyszer szedése, szüneteltetni kell, vagy teljesen abba kell hagyni a szoptatást, és át kell térni a tápszeres etetésre.

Még mielőtt bárhogyan is döntenénk, javasolt felkeresni egy szakembert, és tőle megkérdezni az adott gyógyszer káros hatásait. Hogyha szeretnénk felkészültem menni az orvosi konzultációra, érdemes felmenni az La Leche Liga magyarország nevű weboldalra, ahova csak be kell írni az adott gyógyszer nevét, és az oldal megmondja nekünk, hogy biztonságos-e szedni szoptatás közben.